Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο e-smartec (enhanced sustainable mobility with marketing techniques) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης διοργάνωσε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 και την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Χρήση τεχνικών μάρκετινγκ για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών και των εμπλεκομένων φορέων στην υλοποίηση ΣΒΑΚ».

Το σεμινάριο απευθυνόταν σε στελέχη των Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα οποία σχεδιάζουν, υλοποιούν και εφαρμόζουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με στόχο την εκπαίδευση ως προς τη χρήση εργαλείων και τεχνικών μάρκετινγκ στο συμμετοχικό σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν στελέχη των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Έδεσσας, Ηράκλειας, Κασσάνδρας, Κορδελιού-Ευόσμου, Νέας Προποντίδας, Παιονίας, Πυλαίας-Χορτιάτη, Σερρών, Σιθωνίας και Ωραιοκάστρου.

Την πρώτη μέρα, χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα των δράσεων του έργου e-smartec που οποίο στοχεύει στην ολοκληρωμένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των κατοίκων ανεξαρτήτως ηλικίας ή βαθμού επιρροής στην υλοποίηση ενός ΣΒΑΚ. Ακόμα, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί έργα προς την κατεύθυνση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να γίνουν οι ελληνικές πόλεις περισσότερο βιώσιμες.

Κατά την πρώτη μέρα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου παρουσιάστηκαν οι στόχοι του έργου e-smartec και έγινε εισαγωγή των συμμετεχόντων σε σχετικές με την εκπαίδευση έννοιες, με την επεξήγηση των συμμετοχικών πρακτικών στην εκπόνηση ΣΒΑΚ, και τη λεπτομερή ανάλυση του ΣΒΑΚ, των χαρακτηριστικών, των στόχων και των σταδίων υλοποίησής του. Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση τεχνικών marketing και μεθόδων συμμετοχικών πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στα στάδια του κύκλου ΣΒΑΚ. Η θεωρία της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με καλές πρακτικές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, παρουσιάζοντας το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας για τη μητροπολιτική περιοχή της Ρώμης (PUMS Roma), την εφαρμογή Motivate, μία crowdsourcing εφαρμογή και ένα διαδραστικό μαθησιακό περιβάλλον που υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, και την εκδήλωση Voltaro της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιείται επίσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την υιοθέτηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Παράλληλα, αξιοποιήθηκε η δυνατότητα on-line ψηφοφορίας για την καταγραφή των απόψεων των συμμετεχόντων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στον σχεδιασμό και εφαρμογή συμμετοχικών διαδικασιών στα βήματα του κύκλου του ΣΒΑΚ για την καλύτερη προετοιμασία της δεύτερης ημέρας του σεμιναρίου. Κλείνοντας το πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, τα στελέχη των Δήμων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τον εαυτό τους για να γνωριστούν οι συμμετέχοντες μεταξύ τους.

Το δεύτερο μέρος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου έλαβε χώρα την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, όπου οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για την υλοποίηση διαδραστικής άσκησης σχεδιασμού μιας στρατηγικής για την προσέγγιση πολιτών και φορέων και την εμπλοκή αυτών στο ΣΒΑΚ, σε ένα υποθετικό σενάριο πόλης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν σε κάθε στάδιο του ΣΒΑΚ να αναγνωρίσουν προκλήσεις και εμπόδια, να προτείνουν κατάλληλες συμμετοχικές πρακτικές, καθώς και τις ομάδες στόχου και τα κανάλια επικοινωνίας που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε προτεινόμενη πρακτική. Μετά την ολοκλήρωσή των εργασιών των δύο ομάδων, ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα της άσκησης στην ολομέλεια για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η Δρ. Μαρία Μορφουλάκη του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών και συντονίστρια έργου e-smartec, ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για τη συμμετοχή τους και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το επίπεδο γνώσεων που αποδείχθηκε πως έχουν για την υλοποίηση ενός ΣΒΑΚ. H Δρ Κωνσταντία Μπέσσα από το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η κα Χρυσάνθη Κισκίνη από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησαν επίσης τους εκπροσώπους των Δήμων για το ενδιαφέρον που δείχνουν παρά τις αντίξοες συνθήκες που όλοι βιώνουν λόγω την πανδημίας COVID-19, αλλά και για την εποικοδομητική προσέγγιση που επιδεικνύουν στην χρήση και αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων διάσκεψης και συνεργασίας. Τέλος, όλοι οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου e-smartec, δήλωσαν την διαθεσιμότητά τους για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστούν οι ενδιαφερόμενοι κατά τη διαδικασία υλοποίησης ΣΒΑΚ μέσω του Κέντρου Υποστήριξης ΣΒΑΚ.