Ιστοσελίδα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Η Κεντρική Μακεδονία αποτελείται από επτά νομούς: την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Πιερία, τις Σέρρες και τη Χαλκιδική.
Συνορεύει με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από τα Δυτικά, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τα Ανατολικά, Θεσσαλίας από τα Νότια και με τα κράτη της Π.Γ.Δ.Μ. και της Βουλγαρίας από τα Βόρεια. Πρωτεύουσα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη σε έκταση με 14,5% του συνόλου της χώρας και η δεύτερη σε πληθυσμό Περιφέρεια της χώρας με 17,1% του συνόλου (1.871.952 κάτοικοι). Από αυτόν τον πληθυσμό, το 40% μένει στη Θεσσαλονίκη (740.000 κάτοικοι).
H περιοχή είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους (δάση, υδάτινους πόρους, ορυκτά, γεωθερμικές πηγές) και εδώ παράγεται το 16,7% του ΑΕΠ της χώρας. Το 41% της γης έχει χαρακτηριστεί ως υπό καλλιέργεια, το 24% ως βοσκότοποι, το 26% ως δάση και το 9% ως διάφορες χρήσεις. Το 42% της συνολικής γης υπό καλλιέργεια αρδεύεται. Οι εύφορες πεδιάδες της Περιφέρειας διατρέχονται από τους ποταμούς Αλιάκμονα, Λουδία, Αξιό, Γαλλικό και Στρυμόνα.
Όλοι οι παραγωγικοί τομείς είναι το ίδιο σημαντικοί, καθώς κάθε ένας συνεισφέρει σημαντικά στο Ακαθάριστο Προϊόν της Περιφέρειας.
Το Όραμα
Το όραμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2007 – 2013 οριοθετείται ως εξής:
“Περιφέρεια της Καινοτομίας και της Ισόρροπης, Αειφόρου Ανάπτυξης, με κομβικό ρόλο στη Ν.Α. Ευρώπη”
Η διατύπωση του οράματος εμπεριέχει τέσσερις βασικές έννοιες, οι οποίες προσδίδουν τη δέουσα έμφαση και περιεχόμενο στον στρατηγικό προσανατολισμό της Περιφέρειας:
Καινοτομία
Η νέα πνοή θα προέλθει από τη διάχυση της καινοτομίας ως στρατηγική προσέγγιση για τη μεθοδική παραγωγή νέων επιστημονικών και ερευνητικών γνώσεων, νέων τεχνολογιών, νέων διαδικασιών παραγωγής υφιστάμενων αλλά και νέων προϊόντων και υπηρεσιών, νέων μορφών διοίκησης, οργάνωσης και συνεργασίας στο επίπεδο της επιχείρησης, μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους, μέσα από την οποία θα μετουσιωθεί σε εφαρμόσιμες ενέργειες και βιώσιμες δραστηριότητες από τους συντελεστές της ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία.
Ισόρροπη Ανάπτυξη
Η άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων στηρίζεται στη δυνατότητα ανάπτυξης ενός πολυκεντρικού συστήματος με σημαντικά και βιώσιμα δημογραφικά και παραγωγικά μεγέθη στην Κεντρική Μακεδονία, καθ’ όλα συμβατό με την επίσης επιδιωκόμενη ενίσχυση του μητροπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης.
Αειφόρος Ανάπτυξη
Η αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον, μέσα από μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση που αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ορθολογική διαχείριση του χώρου και των πλουτοπαραγωγικών πόρων, με βάση την εκτίμηση της «φέρουσας ικανότητας», εμπεδώνεται στην Κεντρική Μακεδονία ως ενδημικό και μόνιμο χαρακτηριστικό της πορείας προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θέτοντας τέρμα στην αναπαραγωγή αρνητικών προτύπων, που υποβαθμίζουν την ποιότητα διαβίωσης, ελκυστικότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα της Περιφέρειας.
Κομβικός Ρόλος στη Ν.Α. Ευρώπη
Η διαδικασία σταδιακής ομογενοποίησης του βαλκανικού οικονομικού χώρου, μέσα από την άρση του διεθνικού ανταγωνισμού του παρελθόντος, τη φιλελευθεροποίηση των αγορών και τη μελλοντική ένταξη ορισμένων χωρών στην Ε.Ε., δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας, με αναμενόμενες θετικές επενέργειες για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ανάδειξη της Περιφέρειας σε κομβικό παράγοντα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και, ευρύτερα, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της ως πύλης της χώρας προς την ζώνη ενδιαφέροντος -αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα νοτιοανατολικά σύνορά της και ως κόμβου των δικτύων μεταφορών – επικοινωνιών – ενέργειας, εθνικής και διεθνούς σημασίας, ενώ προωθεί τις δυνατότητες του δυναμικού πόλου ανάπτυξης που προδιαγράφεται μέσω της μητροπολιτικής λειτουργίας του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.